La proposta municipal contempla un pressupost de 44,4 milions d'euros per a l'exercici 2019

Divendres, 19 d'octubre de 2018 a les 11:00

El projecte d'ordenances per a l'any vinent congela la majoria d'impostos, preus públics i taxes i n'adapta alguns conceptes a normatives vigents.

La proposta de pressupostos de la Corporació Municipal per al 2019, elaborada per l'equip de govern local, puja a 44,4 milions d'euros, 1,3 milions menys que a l'exercici anterior. La reducció es deu a que durant aquest any ja s'han començat a executar partides corresponents a subvencions bianuals que es van contemplar als comptes del 2018. La proposta per a l'any vinent segueix la línia dels pressupostos que l'executiu porta confeccionant des del 2015, que incorporen mesures per pal·liar la difícil situació de les arques municipals. "Hem agafat el problema a temps i no hem arribat a un desastre total, però hem de continuar treballant amb cautela", va explicar ahir dijous, 18 d'octubre, el president de l'Àrea Econòmica, Óscar Gil, durant l'audiència pública per presentar el projecte de pressupostos i de les ordenances del 2019. L'edil va expressar que "hem posat les bases perquè els nous governs locals del futur puguin treballar amb relatiu marge", en referència accions com la recent operació per refinançar el deute derivat dels expedients d'expropiacions forçoses als que ha de fer front el consistori.

El regidor va explicar que l'Àrea Social torna a incrementar les seves partides "per continuar donant resposta a les necessitats del municipi". Respecte els augments pressupostaris, Serveis Socials rebrà més de 100.000 euros respecte el 2018; Educació, més de 70.000 euros per a projectes com els patis oberts dinamitzats o el Magnet, a l'institut La Ribera; més de 73.000 euros a Cultura i Patrimoni i altres 94.000 a Ciutadania, entre d'altres. Respecte la millora dels equipaments públics, es destinaran 90.000 euros a l'arranjament de lavabos de centres educatius. "Tot i ser competència de la Generalitat, els infants necessiten instal·lacions dignes", va expressar l'edil. L'Espai Jove Can Tauler es dotarà de 15.000 euros per a mobiliari; 30.000 euros aniran als centres cívics; 10.000 euros, al menjador social de l'Alzina; 23.000 a la graderia del pavelló Miquel Poblet; i 50.000, al Casino de Terra Nostra. La proposta de pressupostos inclou una partida de 300.000 euros per arranjar carrers, 15.000 euros per a la instal·lació de punts de llum a la via pública i 250.000 euros per a un projecte triat mitjançant els pressupostos participatius.

Respecte les ordenances, la proposta congela la majoria d'impostos, taxes i preus públics municipals, com ara l'Impost de béns immobles (Ibi), la taxa de residus i l'impost de vehicles. bona part de les modificacions que s'hi incorporen respecte l'exercici anterior són ajustos tècnics i legals derivats de noves normatives. Respecte l'ordenança sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, la plusvàlua, la proposta recull una sentència del Tribunal Constitucional que va dictaminar que no es pot emetre aquest impost si no ha existit un increment real del valor de l'immoble.

Les ordenances incorporen actualitzacions de preus en l'ús de les instal·lacions municipals i en els preus del complex esportiu Montcada Aqua, amplia els preus dels espectacles familiars teatrals a un màxim de 15 euros, "Amb el límit de 10 euros que teníem fins ara, no podíem portar muntatges de major dimensions i que la ciutadania també vol veure a Montcada i Reixac, perquè econòmicament era inviable", va dir Gil. La proposta incorpora bonificacions a persones de més de 65 anys en els preus de les entrades d'alguns espectacles i la possibilitat de la gratuïtat en d'altres vinculats a programes d'inclusió. Les ordenances incorporen que els nous bars tinguin una bonificació del 50% en la terrassa durant el primer any de funcionament. Tota la informació sobre la proposta de pressupostos i ordenances per al 2019 es pot consultar al portal de transparència, allotjat a www.montcada.cat.

Darrera actualització: 19.10.2018 | 11:44