La masoveria urbana es posa en marxa a Montcada i Reixac

Dimarts, 16 d'abril de 2019 a les 09:00

L'Oficina Local d'Habitatge gestiona aquest projecte i les persones propietàries i demandants de vivenda s'hi han d'inscriure a la borsa específica d'aquest servei.

La masoveria urbana ha començat a donar les seves primeres passes a Montcada i Reixac. Es tracta d’una sistema contemplat i regulat per la llei d’habitatge, mitjançant el qual la propietat d’un edifici o vivenda desocupada cedeix el dret a viure-hi a una persona i/o família a canvi de no pagar el lloguer o fer-ho parcialment, amb el compromís de reformar o mantenir l’immoble en bones condicions. Ahir dilluns, 15 d’abril, es va presentar el projecte d’implementació de la masoveria a Montcada i Reixac a la Casa de la Vila, en presència de l’alcaldessa, Laura Campos, qui va indicar que aquesta fórmula és “una alternativa sostenible, social i solidària al greu problema de l’habitatge que estem patint pels elevats preus de mercat de venda i lloguer”. L’edil va apuntar que a Montcada i Reixac hi ha més de 600 persones a l’espera d’un habitatge social i una trentena, en situació d’emergència.

L’elaboració del projecte a Montcada i Reixac ha rebut el suport econòmic de la Diputació de Barcelona i la redacció l’ha fet la consultoria Celobert. La proposta local contempla la creació d’una borsa de masoveria gestionada per l’Oficina Local d’Habitatge, en la qual hi haurà persones demandants d’habitatge i propietàries. Per tal de poder beneficiar-se d’aquest servei, la persona que esdevenir masovera haurà d’estar empadronada a Montcada i Reixac un mínim de dos anys, haurà d’estar inscrita a la borsa de d’habitatge de protecció oficial, tenir uns mínims de capacitats tècniques i els recursos econòmics suficients per a la inversió inicial necessària per dur a terme la reforma (materials, eines, pintura...).

Pel que fa als habitatges, han d’estar ubicats a Montcada i Reixac i, preferiblement, que les millora que s’hi hagi de fer no impliqui la sol·licitud d’una llicència d’obra major. El preu del lloguer que hagi d’assumir la persona masovera ha d’estar per sota del de mercat i condicionat a les obres que hagi de fer per rehabilitar l’habitatge. Un cop s’acorda el preu i el cost de les millores, es calcula per quants mesos ha de durar un contracte, que com a mínim, ha de ser de tres anys, tot i que es recomana que sigui de major durada.

Segons un estudi de l’Àrea Metropolitana, es calcula que a Montcada i Reixac hi ha al voltant de 2.000 habitatges buits, tot i que els que oficialment en consten uns 300, que pertanyen a entitats bancàries i grans tenidors, perquè tenen l’obligació de declarar-los. Per tal d’incentivar que les persones propietàries formin part d’aquest projecte, l’Ajuntament les ofereix la redacció del projecte i el seguiment de les obres, el suport jurídic en la redacció del contracte, mediació entre les parts i bonificacions fiscals. L’Oficina Local d’Habitatge està situada a la segona planta de l’edifici de l’Ajuntament (Avinguda de la Unitat, 6). El telèfon és el 935 726 474 i l’adreça de correu electrònic, habitatge@montcada.org.

 

 

Darrera actualització: 16.04.2019 | 09:06