Guia local per defensar els drets de les persones grans

Dijous, 29 de novembre de 2018 a les 00:00

El document és fruit de les aportacions de diferents professionals que treballen amb aquest col·lectiu i pretén evitar les situacions de maltractament.

L'Ajuntament de Montcada i Reixac ha elaborat una guia per fer front als maltractaments a la gent gran, adreçada a professionals de diversos àmbits que treballen amb persones d'aquesta franja d'edat. El document es va presentar ahir dimecres, 28 de novembre, a la Casa de la Vila, i és fruit d'un any de treball amb especialistes de diferents disciplines, com Serveis Socials, l'àmbit sociosanitari o els cossos de seguretat. La guia pretén ser una eina estratègica de coordinació, defineix els senyals d'alerta (abús físic, abús sexual, abús psicològic, abús econòmic, negligència, abandó i vulneració de drets), els factors de risc i els circuits d'actuació davant una sospita, una certesa i una emergència derivada d'un maltractament. El document dona eines als professionals en les fases de detecció, valoració, actuació i derivació dels casos.

"Amb aquest treball volem que la ciutadania prengui consciència del patiment de les persones grans que pateixen maltractament, situacions sovint invisibles", va explicar la regidora de Serveis Socials i Polítiques d'Inclusió i Salut Pública, Mar Sempere. L'edil va apuntar que segons l'OMS, una de cada 10 persones grans ha patit una situació de maltractament, "però la realitat ens diu que només hi ha una denúncia d'un de cada 24 casos". En aquest sentit, Sempere va demanar a la ciutadania que denunciï els casos de maltractament.

L'elaboració de la guia ha anat a càrrec de la consultora Noemí Culell, amb el finançament de la Diputació de Barcelona. La cap del servei de Suport als Programes Socials, Iolanda Moragues, va assistir a l'acte i va agrair Montcada i Reixac per adherir-se al moviment de bon tracte impulsat fa uns anys per l'ens supramunicipal. "Es tracta d'un problema de complexa intervenció i per superar-lo caldria una legislació, professionals formats, campanyes de sensibilització i recursos", va dir Moragues.

Un cop elaborada la guia, que se sotmetrà a revisió continuada, els següents passos que cal fer en aquest àmbit són la creació d'una taula de treball de la gent gran, més formació a les persones professionals i la constitució d'un equip d'atenció especialitzada. L'acte de presentació de la guia va comptar amb una xerrada de l'advocat i defensor dels drets de les persones grans Jordi Muñoz, qui va impulsar l'elaboració de la guia marc de la Diputació de Barcelona, en la qual s'ha basat la de Montcada i Reixac. 

Darrera actualització: 29.11.2018 | 11:47