L’equip de govern ha realitzat el 87% del PAM previst per al mandat 2015-2019

Dimecres, 6 de març de 2019 a les 11:00

L’equip de govern va presentar ahir a la tarda a l’Auditori Municipal el grau de compliment del Pla d’Actuació Municipal del mandat 2015-2019. Els edils van avançar que s’ha realitzat un 87% dels objectius inicials, un 10% es troba en procés d’execució i només un 3% no s’ha pogut fer.

A l’acte van participar l’alcaldessa i presidenta de l’Àrea de Presidència, Laura Campos, el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez, la de l’Àrea Social, Mar Sempere, i el de l’Àrea Econòmica, Óscar Gil. L’acte de presentació es va iniciar amb la intervenció de l’’alcaldessa, que va indicar que aquests quatre anys han servit per mostrar que “una altra forma de gestionar és possible i per això volíem que la ciutadania recuperés la confiança en la política com a eina per transformar la societat”.  Campos va afegir que “malgrat els esculls, Montcada i Reixac no s’ha aturat, s’han aprovat gairebé tots els punts dels plens municipals tot i governar en minoria”.

L’edil va apuntar que aquests quatre anys també han estat marcats per elements externs a la gestió municipal, però que han condicionat la tasca de l’administració, com són la convocatòria de sis eleccions, la convocatòria de l’1 d’octubre, l’aplicació de l’article 155 al govern de la Generalitat i la moció de censura al govern de l’Estat, “quan ja teníem encetat el soterrament”, va destacar Campos.

De l’Àrea de Presidència, l’alcaldessa va destacar tota la feina desenvolupada per aconseguir el soterrament de la línia de tren de Portbou al seu pas pel municipi; el desplegament de la llei de transparència, amb la creació del portal web i l’aprovació del codi ètic dels alts càrrecs; la modernització de l’administració, amb elements com la factura i els expedients electrònics; el canvi en les polítiques de seguretat ciutadana, amb una Policia Local més comunitària i proactiva; i el desplegament de les noves tecnologies, amb la creació del nou web municipal i la presència de l’Ajuntament a les xarxes socials com a eines de proximitat a la ciutadania.

En l’Àrea Econòmica, les arques municipals han estat condicionades al pagament dels 24 milions d’euros per les expropiacions per ministeri de llei. El govern destaca “una nova cultura de la gestió econòmica”, en paraules del president de l’Àrea, Óscar Gil. L’edil va destacar la creació del servei de contractació i de compres, la posada en marxa de la tarifació social, “un sistema que genera justícia social”, va indicar. El regidor també va subratllar la participació de la ciutadania amb els pressupostos participatius; els programes de foment de l’ocupació, especialment els vinculats amb persones amb discapacitats; els projectes relacionats amb consums d’energia alternatius, com la compra agregada; la conversió de la zona blava en zona taronja, d’estacionament amb limitació horària però gratuït; la posada en marxa de la Finestra Única Empresarial (FUE); i la promoció turística del patrimoni arquitectònic.

En l’Àrea Territorial, l’objectiu estratègic que ha centrat totes les accions ha estat “la cohesió social i territorial, entre els mateixos barris i entre els diferents nuclis de població”, en paraules del president de l’Àrea, Jordi Sánchez. El regidor va destacar l’elaboració d’una auditoria urbanística que permet el govern municipal afrontar els greus problemes urbanístics que pateix la ciutat, com ara l’expropiació de zones verdes, les sentències judicials que anul·len el planejament de la nova ubicació de la fàbrica Valentine, entre d’altres.

Com a intervencions per cohesionar el territori, Sánchez ha parlat del soterrament de l’R2,  de les intervencions a la Muntanyeta de Can Sant Joan, la connexió dels nuclis de Mas Rampinyo, la modificació de planejament per tal de fer possible la unió dels carrers Medinaceli i Barberà (Font Pudenta) i l’anella cívica al voltant del Turó, que uneix Terra Nostra amb Can Sant Joan.

L’edil va parlar dels avenços en matèria d’urbanitzacions amb dèficit, com l’Estany de Gallecs o Vallençana baixa. El regidor també va destacar la tasca feta en la defensa del patrimoni, on destaca la recent aprovació del catàleg de patrimoni; la protecció del medi ambient, especialment al Pla de Reixac; i l’increment del parc municipal d’habitatge destinat a finalitats socials.

La presidenta de l’Àrea Social, Mar Sempere, va indicar que “volíem implementar polítiques veritablement d’esquerres, de justícia social i garantistes”. La regidora va destacar l’estratègia d’acció social, el full de ruta d’accions adreçades a diferents col·lectius: Pla d’inclusió social, Pla de prevenció de drogues i pantalles, Pla de diversitat sexual i afectiva, Pla de Joventut, Montcada Ciutat Amiga de les Persones Grans i la guia de prevenció de maltractaments a les persones grans.

L’edil va destacar que “hem fet la inversió més gran en matèria social de la història del municipi”; el foment de la participació ciutadania “real i vinculant”; els projectes d’educació al llarg de la vida i d’inclusió i els vinculats amb posicionar Montcada i Reixac com a referent cultural de la comarca, com ara el festival MIRA’MiR o l’Any de la Literatura Infantil i Juvenil.

Darrera actualització: 10.02.2023 | 12:40