El Pla de prevenció de drogues i pantalles es posa en marxa

Divendres, 16 de novembre de 2018 a les 11:00

El document es va presentar ahir dijous, 15 de novembre, en un acte a l'Auditori Municipal, durant el qual es van explicar experiències locals sobre prevenció.

L'Ajuntament de Montcada i Reixac ha donat el tret de sortida oficial al Pla Local de Prevenció de Drogues i Pantalles 2018-2022, amb el lema 'En positiu', que es va presentar ahir dijous, 15 de novembre, a l'Auditori Municipal. El document recull les línies estratègiques i projectes i actuacions que estructuraran les polítiques de prevenció al llarg dels pròxims quatre anys. El pla ordena els recursos i les accions que ja es venen fent al municipi, en crea de noves i les planifica per tal d'oferir una resposta eficient a les necessitats de la població entre 12 i 29 anys.

Entre moltes altres dades, el pla indica que el tabac, l'alcohol i el cànnabis són les substàncies que més prenen els joves que consumeixen drogues, que cada cop en prenen més joves, que existeix un perill de normalització del consum d'algunes substàncies vinculades a l'oci o bé, que els telèfons mòbils condicionen el dia a dia del jovent. La campanya del dia mundial sense fum, els programes de prevenció escolar, l'equip educador que fa accions durant les nits del cap de setmana són algunes de les accions incloses al pla.

En l'elaboració del document hi ha intervingut prop de 200 persones, al llarg de les seves diferents fases. "És important destacar la implicació d'una vuitantena de joves en la redacció del pla, per tal que se sentin part de la solució", va explicar la regidora de Serveis Socials i Polítiques d'Inclusió i Salut Pública, Mar Sempere. Per tal de donar un impuls real al projecte, el consistori hi dedica 30.000 euros per al 2018 i altres 30.000 euros per al 2019. Per la seva banda, l'alcaldessa, Laura Campos, va destacar l'esforç que el consistori està donant a les polítiques d'atenció a les persones i al treball transversal en els darrers anys. Sobre el pla de prevenció de drogues i en base a les dades de la diagnosi, l'edil va alertar que "una de les debilitats amb què ens trobem és que el consum forma part de la realitat recreativa del jovent, hem de superar el grau de normalització i d'acceptació social de les drogues".

El projecte ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. En el seu nom, la cap del servei de Suport als Programes Socials, Iolanda Moragues, va agrair l'esforç de Montcada i Reixac per comptar amb aquest pla i amb un anàlisi de la situació sobre el consum de drogues al municipi. "Fer una diagnosi significa ser valent, perquè ens enfronta a la realitat, però és molt útil per donar coherència a les nostres accions. La representat de Diputació considera que el suport polític i la dotació econòmica són els dos elements clau per a l'èxit del pla i va convidar l'Ajuntament a sol·licitar la seva inclusió en un espai d'intercanvi i millora que ha posat en marxa la Diputació per a aquells municipis que compten amb un pla de prevenció d'addiccions.

El document promou estratègies i mecanismes d’informació, prevenció, detecció, reducció de riscos i atenció en l’àmbit del consum de drogues i pantalles i les conductes de risc derivades tot promovent hàbits saludables. El pla contempla 4 eixos d'acció, 20 objectius i 62 accions concretes, el gruix de les quals corresponen als àmbits de la informació i la prevenció. "El gruix de les accions va adreçat a la informació i la prevenció", va explicar el tècnic Cesc Cabra, referent del projecte en la seva fase de diagnosi. L'acte va comptar amb l'explicació del Punt d'Informació sobre Drogues, el PASSA, a càrrec de l'educadora que el gestiona, Rosa Galbany. "El servei es va posar en marxa al 2015 i considerem que s'ha consolidat, hem passat d'una vintena d'usuaris el primer any a 78 al 2017", va dir. El PASSA atén de dilluns a divendres, de 9 a 14 h, a la Casa de la Vila (Major, 32). Un altre exemple d'experiència amb èxit en el marc de la detecció i reducció de riscos respecte el consum el va presentar l'educador Tomàs Massaguer, qui forma part de la parella educativa que intervenen a l'espai públic els caps de setmana.

L'acte va comptar amb la conferència de la psicòloga Patrícia Ros, qui va explicar el mètode Planet Youth, que s'està desenvolupant a algunes ciutats de Catalunya, inspirat en un sistema de treball d'Islàndia. La ponent considera que en matèria de drogues el que cal és construir entorns saludables. "Els factors de protecció són fonamentals en la prevenció, que passen per passar més temps amb els fills, incrementar el control parental, augmentar les propostes d''oci entre setmana o restringir les hores que els joves passen fora", va indicar. Ros considera que les claus són l'evidència científica, l'apropament a la comunitat i el diàleg constant entre els estaments polítics, investigadors i professionals.Tota la informació del projecte es pot consultar a www.montcada.cat.

Darrera actualització: 05.05.2023 | 10:00