Adhesió a un manifest a favor de l'aprofitament alimentari

Divendres, 20 de juliol de 2018 a les 00:00

La Declaració de Castellar del Vallès vol conscienciar la població sobre els efectes ambientals, econòmics i socials que implica el malbaratament d'aliments i en proposa models de producció alternatius.

El Ple de l'Ajuntament de Montcada i Reixac, celebrat aquest dijous, 19 de juliol, ha aprovat la seva adhesió a la Declaració de Castellar del Vallès, un manifest que pretén promoure l'aprofitament alimentari. Es tracta d'un document consensuat a la darrera assemblea general de la Xarxa Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat –de la qual Montcada i Reixac en forma part–, celebrada l'1 de març passat en aquesta població del Vallès Occidental.

Els municipis adherits a la declaració es comprometen a dissenyar polítiques públiques vinculades al cicle dels aliments; prioritzar l'economia circular i el consum responsable i local com a primera fase del cicle dels aliments i donar suport als productors i al comerç local per tal d'afavorir aquestes estratègies. El document també inclou la promoció d'accions per informar i sensibilitzar la ciutadania sobre el cicle dels aliments i esdevenir exemple de bones pràctiques als menjadors escolars i als equipaments de titularitat pública. Altres accions incloses a la declaració són l'impuls dels horts municipals ambientals i socials i el foment de mesures reguladores i fiscals per assolir els objectius de l'aprofitament i no malbarament dels aliments.

Segons les dades aportades per la Xarxa, cada dia, restaurants i comerços de Catalunya llencen 720.000 quilos de menjar, que cobririen les necessitats alimentàries de mig milió de persones. Els beneficis ambientals de l’aprofitament alimentari són una menor generació de residus, un ús eficient dels recursos naturals i l’energia i estalvi d’emissions. En una economia circular, els aliments no són residus i els residus orgànics són fertilitzants naturals que tanquen el cicle del carboni i substitueixen els adobs sintetitzats amb combustibles fòssils. Els ens locals poden actuar sobre els productors, els consumidors i les diverses etapes del cicle alimentari, especialment en els menjadors dels equipaments públics. I els consumidors han de ser sensibles i conscients de l'impacte del seu consum i han d’actuar en conseqüència i participar en el procés. El malbaratament alimentari supera l’àmbit ambiental i s’endinsa en qüestions socials com ara l’exclusió, la pobresa alimentària i la malnutrició.

Darrera actualització: 20.07.2018 | 12:08